Чавушоглу

Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“ в Северна Сирия

Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“, които се намират в зоната за сигурност, която Анкара цели да създаде с военната си операция в Северна Сирия, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Коментарите му идват след притесненията, че хилядите членове на терористичната групировка, намиращи се в затвори в контролираните от кюрдите територии в Северна Сирия, може да бъдат освободени, след началото на турската военна операция в региона.
„Ако лагерите и затворите (за членове на „Ислямска държава“) са в зоната за сигурност, ние сме отговорни“, заяви Чавушоглу по време на брифинг пред международни медии.

Турция ще поиска от държавите, чиито граждани са тези затворници да ги приберат обратно. Ако те откажат, както вече се е случвало, тогава „е наша отговорност те да бъдат държани отговорни, не да бъдат освобождавани“, заяви министърът.

Съветът за сигурност на ООН с призив да се спре военната офанзива

Чавушоглу повтори думите на Ердоган от по-рано, че ако Брюксел откаже да подкрепи Анкара, бежанците ще станат „и техен проблем“.

източник: Фокус

- реклама -