Ердоган

Турция ще бойкотира срещи с посланика САЩ в Анкара

Турция ще бойкотира предстоящите срещи на свои представители с американския посланик в страната, тъй като Анкара вече не го припознава като представител на Вашингтон. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград.

„Не сме се съгласявали и няма да се съгласим този посланик да провежда прощални срещи с министри, с председателя на парламента или с мен“, каза Ердоган по повод на посланик Джон Бас, който наскоро беше преназначен като представител на Вашингтон в Афганистан.

„Не гледаме на него като на представител на САЩ в Турция“, каза държавният глава.

От вчера Анкара и Вашингтон спряха издаването на визи

Турция и САЩ обявиха, че спират двустранното издаване на неимигрантски визи, задълбочавайки дипломатическия спор помежду си след ареста на служител на американското консулство в Истанбул.

От Вашингтон обявиха, че предприемат мярката заради „скорошни събития“, принудили властите да преоценят турския ангажимент за опазване на сигурността на американската мисия и нейните служители. За да се намали броят на посетители в мисиите незабавно влиза в сила прекратяване на издаването на всички неимигрантски визи, посочиха от САЩ.

Незабавно последва реципрочен отговор от властите в Анкара, които посочиха, че забраната важи и за и за визите, издавани онлайн и на границата.

От турското посолство във Вашингтон публикуваха две изявления, чийто текст беше почти напълно идентичен с този на американското посолство в Анкара.

- реклама -