Турция с мерки в туризма- само 60% от хотелите ще са пълни, туристите получават маски

Турция разкри план за нормализиране на туристическия сектор

Турция започва частичен процес на нормализиране, тъй като борбата на страната с коронавируса се е оказала ефективна, а спадът в броя на новите инфекции и смъртни случаи се отразява в цифрите. Сега се предвижда да бъде приложен план за действие за туристическия сектор, за да се възроди безопасно и стабилно индустрията, засегната от вируса.

Процесът на нормализиране на индустрията ще включва различни мерки, от налагане на правила за социално дистанциране в многолюдни места до предоставяне на маски на туристите.

Според новообявения план за действие ще бъде въведена система за сертифициране както за хотели, така и за трансферни превозни средства. Всички подробности бяха взети под внимание за програмата за сертифициране, от обучението на служителите в хотела до реорганизацията на бюфети, ресторанти, заседателни зали или зони около басейните.

Дезинфектантите ще бъдат налични на всяко превозно средство, а местата от двете страни на пътника ще останат празни.

Хотелите ще получат максимално разрешително за настаняване от 60%, а собствениците на хотели ще предоставят маски на туристите, които нямат. На входа на хотелите ще се проверяват телесната температура на посетителите и ще се използват линии, маркиращи социално дистанциране, на рецепцията и в лобито.

Ръководството на хотела ще постави предупредителни знаци за вируса в различни точки в рамките на съоръжението и също ще разпространява брошури и информационни бележки на различни езици. Дезинфектантите ще бъдат достъпни в различни части на съоръженията от фоайето до етажите, асансьорите и коридорите.

 Стаите в хотелите трябва да се оставят празни 12 часа преди следващите гости

Процесът на сертифициране ще се осъществи с координацията на министерствата на туризма, здравеопазването, транспорта и земеделието, Турския институт за стандартизация (TSE), заедно с неправителствени организации и представители на сектора. През този период повърхностите с чест човешки контакт като дръжки на врати, сензорни екрани, контролни панели, плотове, станции за миене на ръце и тоалетни ще бъдат редовно дезинфекцирани.

Местата за сядане във фоайето, местата за почивка или чакане ще бъдат преработени, за да не позволяват на хората да се мотаят около претъпкани зони. Съответно броят на седалките и столовете ще бъде намален до минимума и ще бъде направена необходимата социална дистанция.

Водонагревателите, телевизорите и климатиците във всяка стая ще бъдат дезинфекцирани след напускането на клиентите от хотелите и стаите ще се оставят празни 12 часа за освежаване и вентилация.

Персоналът на хотела, който отговаря за почистването на стаите, ще използва лични предпазни средства по време на работа.

Карантинни райони в хотели

Една от промените, които ще влязат в сила през този период на пандемията, или евентуално след пандемията, ще бъдат карантинните зони, създадени в хотели за спешни случаи. Гостите, проявяващи симптоми на COVID-19, ще бъдат отведени в зоната на карантината.

За персонала на хотела ще бъде осигурено защитно облекло, за да се предотврати заразяване, докато на персонала се предоставя обучение как да се справят с евентуална поява на заразен случай.

Отворената система на бюфети остава

Обсъдени бяха и отворени бюфети в хотелите, тема също е включена в плана за действие. Системата няма да бъде премахната напълно, но ще бъдат въведени промени – храните ще бъдат представени зад стъклени панели, а служителите на хотела ще обслужват храната, докато продукти и материали като захар, сол, подправки, клечки за зъби ще се предлагат в опаковки за еднократна употреба.

На входа на ресторантите ще бъдат поставени и средства за дезинфекция на ръцете, с отбелязана маркировка за социално разстояние, с минимално разстояние от 1,5 метра между масите. Машините за чай или кафе, всички видове машини за напитки и подобни устройства с общо приложение ще бъдат премахнати, а напитките ще се обслужват от персонала.

Подобни правила, като маркировки за социално разстояние между шезлонгите, ще се прилагат и за басейни или плажни зони.

Нивото на хлор във водата в басейните ще се поддържа между 1-3 части на милион (ppm) във външните басейни и между 1 и 1.5 ppm във вътрешните басейни. Фитнес центровете и спа зоните ще бъдат затворени през този сезон.

Междувременно частичното премахване на ограниченията за пътуване в Турция, включително туристическите дестинации в южния регион на страната, получи положителна реакция от представители на сектора, които изразиха надежди за възраждане на индустрията.

Бюлент Бюлбюлуглу, председател на Асоциацията на туристическите хотелиери и оператори в Южно Егейско море, заяви, че частичното премахване на ограниченията би било положително за хората и ще донесе икономическо и психологическо облекчение.

Трансплантациите на коса и здравният туризъм като цяло, са на едно от предните места на турския туристически сектор, които също са спрени поради пандемията. Официалните лица се надяват секторът да се върне, особено към втората половина на годината.

Член на Комисията за външни икономически отношения (DEİK) на здравната комисия и на комисията за трансплантация на коса и пластична хирургия Сервет Терзилер заяви пред Анадолската Агенция, че секторът приема до 2000 клиенти ежедневно през март за трансплантация на коса, които са спрени сега с поява на положителните случаите с коронавирус в страната.

Подчертавайки, че здравният туризъм е един от най-важните сектори, които носят чуждестранна валута, Терзилер отбеляза, че очаква чуждестранните клиенти да се върнат към тези цифри през лятото.

- реклама -