Турция размаха пръст на Германия заради арменския геноцид

Берлин, протест

Турция предупреди Германия, че гласуването в парламента за геноцида над арменците ще бъде тест за „приятелство“ между Берлин и Анкара.

Германските депутати ще гласуват резолюция, признаваща масовото избиване на арменците през 1915-1916 година за геноцид. Резолюцията „ще се превърне в реален тест за приятелството“ между нашите два народа, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Миналата година Франция призна избиването на арменците в Османската империя за геноцид и това предизвика остра реакция от страна на Турция. Дипломатическите отношения между двете страни беше поставено под въпрос.

Гласуването в Бундестага идва в момент, когато се очаква да бъдат спазени уговорките по споразумението между ЕС и Турция за мигрантите. Освен това в Германия живеят около 2 милиона мюсюлмани, а турската общност е значителна. Вчера, в Берлин се проведе протест срещу намерението на правителството да признае геноцида.

Берлин протест

Турция традиционно отхвърля обвиненията в геноцид, като твърди, че жертвите на трагедията от 1915 са и арменци, и турци. Армения от своя страна настоява за признаването от страна на световната общност на арменския геноцид в Османската империя. Според тях турците са убили през Първата световна война 1.5 милиона арменски мъже, жени и деца от страх те да не подпомогнат руската армия, навлизаща в Османската империя. Армения определя това клане като геноцид наред с други още 20 държави, сред които и България.