Турция

Турция продължава да не приема върнати от България бежaнци

Турция продължа да не спазва споразумението за реадмисия за бежанци с България. Това стана ясно от думите на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Споразумението за връщане на мигранти влезе в сила на 1 юни 2016 г.

„Българската страна е изпратила няколко искания за реадмисии на граждани на трети страни. Отговорът, който получихме от турска страна е, че поради липса на изрично решение на Министерския съвет на Турция, което да определи датата за влизане в сила на споразумението, турската страна не може да се ангажира с неговото прилагане”, подчерта Кунева.

Кунева заяви, че страната ни ще търси подкрепа за помощ от всички държави-членки, за да се подпомагат страните на предна линия и врата за мигрантите към Европа.

Меглена Кунева взе участие в заседание на Комисията по външна политика, на което се обсъждаше работната програма за провеждане на Словашкото председателство на Съвета на Европейския съюз с участието посланика на Словакия Мариан Якубоци.

Словашкото председателство на Съвета на Европейския съюз започна на 1 юли и ще продължи на 31 декември 2016 г.

„Вие сте в Шенген, ние не сме. Вие сте поредното председателство, на което ще кажа, че е грешка България да стои извън Шенген. Знам, че Н.Пр. Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република, вие споделяте това. Знам, че ще получим аргументи за подкрепа от страна на Словакия. Ние ще дадем аргументи защо трябва да сме в Шенген”, обърна се тя към словашкия посланик.

 

- реклама -