мигранти
сн. БГНЕС

Турция: Преминалите в ЕС мигранти вече са над 76 хиляди

На българската граница не е имало натиск от бежанци тази нощ. От вчера там има допълнителни полицейски сили на жандармерията. Те са разположени по границата с Турция, заради засиленото движение на мигранти към Европа.

От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви тази сутрин, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната на фона на изявлението на турския лидер Тайип Ердоган, че Анкара е решила да ги отвори.

Арабската версия на държавния канал ТРТ публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

сн. БГНЕС

„Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358“, заяви Сойлу в съобщение в Туитър.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция, съобщава БНР. До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си.

Над 6 хиляди мигранти са в момента на границата с Гърция и правят опити да влязат в страната.

сн. БГНЕС

Няколко групи от десетина човека успяха да преминат по река Марица. Полицията ги арестува за незаконно преминаване на границата.

Военни сили и полиция реагират на всеки опит за влизане. Движението се следи с термокамери. Днес властите очакват силен бежански натиск към гръцките острови.

сн. БГНЕС

По информация от Турция над 30 хиляди мигранти са отсреща на турския бряг.

 

- реклама -