човешките права

Турция прекрати действието на конвенцията за човешките права

Властите в Турция прекратиха действието на Европейската конвенция за правата на човека. То ще бъде преустановено по време на режима на извънредното положение, заяви вицепремиера Нуман Куртулмуш.

„Желаем режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразена реализацията на Европейската конвенция по правата на човека“, каза той.

Ердоган може да управлява еднолично Турция при извънредното положение

Преустановяването на конвенцията за човешките права идва само часове, след като стана ясно, че извънредното положение развързва ръцете на Ердоган да ръководи държавата еднолично.

Aftermath of attempted coup d'etat in TurkeyМярката разрешава на президента и правителството да заобикалят парламента в прокарването на нови закони, както и да по своя преценка да ограничават права и свободи на гражданите. Разрешават се обиски на хора, домове и превозни средства без документи.

Плевнелиев за Турция: Арестите будят притеснение

Разузнаването с пропуски за пуча

Вицепремиерът Куртулмуш също така заяви днес, че са установени структурни и индивидуални пропуски в работата на разузнаването в контекста на получената информация и приетите мерки по отношение на подготовката на военния преврат.

Родните политици притеснени от извънредното положение в Турция

През последните няколко дни в Турция се извършва мащабна чистка, която засегна не само редиците на армията, но и съдебната система, уволнени са учители и журналисти. Най-малко 50 000 души са загубили работата си. Затварят се училища и медии. Снощи Ердоган обяви, че въвежда в страната извънредно положение.

- реклама -