магнатите

Турция погна и магнатите, други 150 души са задържани в университет

Арестите в Турция след опита за военен преврат продължават с пълна сила.

Тази сутрин 150 души са били задържани по време на операция в Средиземноморския университет Акдениз в Анталия. Обиските и арестите в учебното заведение и общежитията са започнали рано сутринта. С 18 факултета и 43 изследователски центъра, университет се смята за едно от водещите висши училища в Турция.

Няма прошка и за магнатите

Трима крупни магнати също са били арестувани в рамките на разследването на дейността на духовника Фетхулах Гюлен.

Силите за сигурност в град Кайсери, в централната част на Турция са задържали председателя на фамилната компания „Бойдак холдинг“ Мустафа Бойдак и още двама ръководни служители – Шукру и Халит Бойдак, предаде Анадолската агенция.

Тримата са били арестувани в домовете им. В момента се издирват бившият председател Хачи Бойдак, както и Иляс и Бекир Бойдак, за които също има издадени заповеди за арест.

Световните агенции допълват, че семейните холдингови компании са гръбнака на корпоративната турска икономика.

Антиамерикански протести пред „Инджирлик“

Пред авиобазата „Инджирлик“ се проведе антиамерикански протест. Съоръжението се ползва от ВВС на САЩ и други държави за удари по „Ислямска държава“ в Сирия.

German military mission against Islamic State in Syria

Протестиращите обвиниха американците, че са замесени в опита за военен преврат. По-рано турският в. „Йени сафак” разпространи информация, в която се твърди, че пенсионираният американски генерал Джон Кемпбъл – бивш командващ на силите на САЩ в Афганистан е помагал на метежниците и водил с тях тайни преговори в „Инджирлик”.

Активистите скандираха антиамерикански лозунги и призоваваха гражданите да се включват в подобни акции.

- реклама -