ключови кръсти

Турция плаши ЕС, че няма да изпълни споразумението за ограничаване на мигрантите

Турция плаши ЕС, че няма да изпълни ангажиментите си за реадмисия на мигранти. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС в случай, че Брюксел не въведе безвизов режим за турските граждани. Той даде интервю за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според министъра ограничаването на потока на мигранти в страните от ЕС работи „благодарение на сериозните мерки“, към които е прибегнала Анкара.

 

БежанциТурският външен министър очаква решение през октомври, но до този момент „няма конкретна дата“.

По-рано еврокомисарят Гюнтер Йотингер определи като малко вероятно предоставянето на безвизов режим за Турция до края на годината. Причината- чистката в Анкара след метежа.

gulen2Гюлен признава, че негови сподвижници може и да са участвали в проваления преврат

Фетхуллах Гюлен отново отхвърли обвиненията на Анкара за организирането на опита за военен преврат от 15 юли, като в същото време не изключи, че някои от неговите поддръжници може да са участвали в събитията.

Сред метежниците може да е имало някакви съчувстващи хора“, заяви Гюлен в интервю за телевизия CNN.

„Аз винаги съм бил против превратите и съм ги проклинал. Бих бил проклел хората, който действат срещу демокрацията, свободата и републиката“, казва проповедникът.

Също така Гюлен заяви, че е готов да се върне в Турция, ако властите намерят дори едно свидетелство за неговата съпричастност към преврата.

На въпрос дали смята опита за преврат „постановка“ на турските власти, Гюлен отговори, че „би сметнал такова обвинение за клевета“.

- реклама -