Турция отзова посланика си от Берлин

Анкара е гневна заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения.

Очаква се това решение да окаже влияние и върху бъдещето на споразумението за мигрантите. Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм обвини „расистко арменско лоби“ за приемането на резолюцията.

Външният министър на Армения Едуард Налбандян заяви, че тази стъпка е „ценен принос към международното признаване и осъждане на арменския геноцид“.

Правителството на Германия е готово да подпомогне диалога между Турция и Армения, заяви от своя страна канцлерът Ангела Меркел.

„Германия и Турция са свързани с много неща“, заяви тя и напомни, че в Германия живеят около 3 милиона граждани с турски корени. „Затова аз и цялото правителство сме готови да допринесем за установяване на диалог между Армения и Турция“, каза Меркел на обща пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг обаче подчерта, че темата за гласуването в Бундестага за геноцида срещу арменците в Османската империя не е актуална за Алианса, тъй като Армения не е негов член.

 

- реклама -