Турция, Гърция, туристи , пътувания

Турция отваря границата за българи, Гърция ще сключва двустранни споразумения (Обзор)

Турция отваря границите си с България и Гърция от 1 юни.

Това пишат медиите в южната ни съседка като цитират план на правителството за облекчаване на мерките срещу коронавируса.

От 27 май, непосредствено след Рамазан Байрам, хотелите, мотелите и пансионите в страната ще започнат да приемат посетители. От същата дата ще се възобновят и вътрешните полети.

Все още не са ясни правилата, по които хората ще могат да пътуват между отделните държави с цел туризъм или пазаруване.

Това се случва на фона на съобщенията, че общият брой на жертвите на Covid-19 в югоизточната ни съседка надмина 4000 души.

Гърция ще сключи двустранни споразумения в областта на туризма с България, Австрия, Израел и Кипър.

Това съобщи гръцката тв “Скай”. Очаква се към тях да се присъединят и други страни, които се справят по-добре с коронавируса, като Дания, Норвегия, Чехия и Австралия.

Целта е да се създадат безопасни коридори, чрез които Гърция да привлича туристите през летния сезон. В началото на следващата седмица се очаква Атина да представи цялостен план за туризма.

Според в. “Нафтемборики” той ще се основава на четири стълба: отваряне на въздушния транспорт, подкрепа на заетостта, финансова подкрепа и здравни протоколи. Според изданието правителството разглеждало и възможността за намаляване на ДДС в транспорта.

След като съобщи, че отваря ресторантите от 1 юни, както и организираните плажове от 16 май, Гърция обяви и някои изисквания към плажните заведения, съобщи БНР. Там ще се предлага само пакетирано кафе и няма да има маси за клиенти. Сервирането на алкохол ще е забранено.

След всеки клиент ще се извършва стриктно почистване на мястото, а обслужващият персонал задължително ще носи маски.

- реклама -