Турция отбелязва две години от опита за преврат

Турция отбелязва две години от опита за преврат.

В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията, човешките права и правовия ред. Беше обявено военно положение, въведен полицейски час, мостовете над Босфора бяха затворени, полетите от и за летище „Ататюрк” – отменени. Блокирани бяха социалните мрежи. Атакувани бяха обществени сгради.

В специално изявление по Skype президентът Реджеп Ердоган призова гражданите да излязат по улиците, за да защитят демокрацията в страната.

Светът осъди насилието.

В ранните часове на 16 юли началникът на турското разузнаване обяви, че опитът за метеж е неуспешен.

В тази нощ загинаха близо 250 души, а ранените бяха повече 2000. Последваха чистки и преследвания. Хиляди бяха обвинени за участие в преврата, преследвани, уволнени, затворени.

Днес, две години по-късно, Турция вече е президентска република, а Ердоган разшири неимоверно властта си. На практика той вече изпълнява едновременно три функции – президент, премиер и лидер на партията си.

От неуспешния преврат насам страната е в извънредно положение, което беше удължавано седем пъти. Очаква се то да бъде отменено на 18 юли вечерта. Отмяната беше едно от предизборните обещания на турския президент.

- реклама -