Турция обвинява гюленистите и за заметресенията от последните дни

Серията подземни трусове в северозападната турска провинция Чанаккале може да са изкуствено предизвикани от силите, участвали в опита за държавен преврат, заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчен.

По-рано Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи за земен трус със сила 5,2 степен, разтърсил западното крайбрежие на Турция в 5.51 ч. в понеделник. Трусът предизвика рухването на 102 къщи в района на град Айваджик. Поне петима души бяха ранени. В понеделник и вторник в същия район станаха няколко вторични труса с магнитуд до 5,3 степен.

„В Чанаккале стана силно земетресение. Разбрах, че някакъв кораб прави сеизмологични изследвания в съседство. Трябва да се разбере какъв е този кораб, от коя държава е. Тревожа се за опасност от земетресение, което може да бъде предизвикано изкуствено. Това, безспорно трябва да се разследва, и обществеността да бъде уведомена”, написа Гьокчен в Туитър.

Гьокчен смята, че земетресението може да е било предизвикано от силите, организирали опита за преврат в Турция през юли миналата година

„Сега те се опитват да нанесат удар на Турция, предизвиквайки земетресение близо до Истанбул. Някои може да ми се присмеят, но се тревожа заради това. Всички подводници и кораби, снабдени със сериозна техника, които са в близост до Истанбул в Мраморно море и Дарданелите, трябва да бъдат контролирани”, настоя кметът на Анкара.

- реклама -