Омер Челик Зигмар Габриел риторика

Турция обвини германския външен министър в имитация на „крайнодясното и расизма“

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик обвини германския вицеканцлер и външен министър Зигмар Габриел в имитиране на „крайнодясното и расизма“.

„Габриел не прави оригинални изказвания. Той говори като копира крайнодясното и расизма“, написа в „Туитър“ Челик. Изказването му е част от поредица от общо 29 туита, в които той критикува не само германския външен министър, но и неговия австрийски колега Себастиан Курц.

„Може да се види, че германският външен министър е достигнал до същото ниво като врага на бежанците и символа на расистката политика – австрийският външен министър“, посочва Челик.

По думите на Челик атаки от „расисти, фашисти и врагове на исляма“ срещу Турция или президента Реджеп Ердоган не значат „нищо“ за Анкара. Министърът също така обвини Габриел в опит за саботаж на турско-европейските отношения и изпращане на позитивно послание до расистите.

Конфликтът между Анкара и Берлин няма признаци на отслабване, като и двете страни продължават да си разменят взаимни обвинения. Спорът навлезе в нова фаза, след като миналата седмица Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за нито една от партиите в управляващата в Германия коалиция по време на предстоящите парламентарни избори през септември. Той дори нарече консерваторите от блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и членовете на Социалдемократическата партия (СДП) „врагове на Турция“.

По този повод Габриел заяви, че турският президент се опитва да настрои германците едни срещу други в „безпрецедентен акт на намеса в суверенитета“ на страната.

В същото време в неделя Себастиан Курц също разкритикува „постоянната намеса на Ердоган във вътрешните работи на други държави“ и намекна, че Германия не е единствената държава, в чиито работи Анкара се бърка.

- реклама -