Турция обвини Гърция, че е оставила мигранти с белезници в морето

Турските власти обвиниха днес гръцката брегова охрана, че е оставила седем мигранти в Егейско море без спасителни жилетки и с белезници, в резултат на което са загинали поне трима души.

В последните твърдения за „отблъскване” на хора, търсещи убежище в Европа, които гръцката страна отрича, турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу публикува в Туитър записи, които показват спасяването на двама от мигрантите от Турция.

„Гръцката брегова охрана е била седем мигранти, отнела е вещите им, завързала им ръцете в пластмасови белезници и ги е хвърлила в морето без спасителни жилетки“, пише в социалната мрежа.

По-късно турската брегова охрана публикува изявление, в което се казва, че са спасили трима души и са открили телата на други двама, а един човек е починал в болница.

„Търсенето на последния изчезнал човек продължава“, обяви турската брегова охрана.

На публикувания в Туитър клип, се вижда как един от оцелелите казва на елементарен турски, че групата му е била арестувана на гръцкия остров Хиос в четвъртък.

„Взеха ни телефоните и парите, след което ни биха“, казва мъжът.

Гръцката брегова охрана „категорично“ отрече белезниците и отблъскването на мигрантите.

„Това са фалшиви новини, част от постоянните усилия на турската страна да очерня имиджа на Гърция“, каза бреговата охрана.

Проучване на твърдения за нелегални отблъсквания на мигранти на морската граница между Гърция и Турция заключи този месец, че граничната агенция на ЕС Фронтекс трябва да направи „спешни подобрения“ в прозрачността на своята работа.

В заключителния доклад се посочва, че лошите практики на докладване означават, че следователите не могат ясно да определят дали в пет от разглежданите случаи е имало отблъсквания.

Отблъскванията пречат на търсещите убежище да подават искове за защитен статут и ако се практикуват безразборно, това може да представлява нарушение на основните закони на ЕС за правата на човека и Женевската конвенция от 1951 г.

Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис заяви тази седмица пред АФП, че страната му защитава границите си „в съответствие с европейските разпоредби и международното право“.

„Не сме върнали лодки. Предотвратихме влизането на лодки в европейска и гръцка територия, но това е нещо, разрешено от регламентите“, каза Митаракис.

- реклама -