сн. БГНЕС

Турция обвини ЕС за конфузната ситуация с Урсула фон дер Лайен

Турция обвини Европейския съюз за ситуацията, в която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше оставена без стол по време на среща в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция,“ заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Дипломатическа грешка остави председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен без стол, докато колегите й мъже заеха местата си на среща с турския президент, предизвика противоречия в Брюксел.

Видео от срещата във вторник в Анкара показва, че председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им. В крайна сметка тя седна на диван, малко по-далеч от колегите си, срещу турския външен министър – някой, който е под нейния ранг по протокол.

Очевидното пренебрежение дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на човека, включително защитата на жените.

- реклама -