Дойче банк

Турция обмисля да купи Дойче банк

Турция трябва да обмисли възможността да купи германската „Дойче банк“. Това обяви главният съветник на турския президент Реджеп Ердоган – Игит Булут. Той допълва, че най-големият германски кредитор, който в момента се бори с ниските цени на акциите си, трябва да бъде превърнат в турска банка.

Покупката може да се реализира чрез създаване на нов фонд или чрез обединение на група държавни банки, посочва Булут в съобщение в Туитър, цитирано от агенция „Блумбърг“.

Акциите на най-голямата европейска инвестиционна банка паднаха с повече от 50% през последната година във връзка с притеснения от отслабените й финансови позиции и рекордните глоби, наложени от САЩ във връзка с ипотечни ценни книжа.

В същото време коментарите на турския високопроставен представител идват, след като по-рано тази седмица „Мудис“ намали кредитния рейтинг на Турция до „боклук“. Като причина за това решение бяха посочени забавеният икономически растеж и влошаването на кредитните основи.

„От месеци в телевизионни програми аз призовавам турския частен и публичен капитал: Някои много добри компании в ЕС ще имат затруднения и ние трябва да сме готови да купим контролен дял от тях“, написа в Туитър съветникът на президента. „Няма ли да сте щастливи, ако най-голямата германска банка стане турска банка, пита реторично Игит Булут в социалната мрежа.

Предложението може да предизвика възраженията на политиците в Германия, където „Дойче банк“, макар и в трудно положение, е национален шампион и играе съществена роля в икономиката на страната.

В същото време турската финансова индустрия, на която се гледа като на източник на стабилност за 700-милиардната икономика на Турция, през последните години страда от липса на пазарно доверие.

В интервю за „Блумбърг“ турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че правителството подготвя създаването на специален фонд, с който да финансира инвестиции в инфраструктурни проекти, да стабилизира пазарите и да поддържа растежа. Този фонд вероятно ще е в размер на 200 млрд. долара, заяви през август министърът по морските въпроси Ахмет Арслан.

В изказване за „Блумбърг“ кредитният стратег на холдинговата компания „Номура“ Тимъти Аш изрази съмнение в готовността на турските банки да се обърнат към „Дойче банк“.

„Не съм сигурен дали турските държавни банки биха искали на този етап да бъдат обременени с търговския баланс на „Дойче банк“. Най-вероятно те имат достатъчно свои проблеми и предизвикателства в контекста на забавянето на растежа в страната“, каза той. Според него е малко вероятно новият фонд да поеме „Дойче банк“, при положение, че дори все още не е създаден.

- реклама -