порции

Турция обмисля да намали порциите в хотелите заради световния глад

Новоназначеният турски министър на земеделието, храните и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба предлага намаляване на порциите в хотелите, с цел да се ограничат високите разходи за храна в условия, когато в света има глад и недохранване, пише в. „Хюриет“.

„В света днес около 800 милиона души са изправени пред глад и недохранване. Световния мир не може да бъде подкрепен, ако не бъде гарантирана сигурността в храненето”, заяви министърът.

1,3 милиарда тона храна от общо четири милиарда тона се изхвърлят всяка година

За част от това изхвърляне са отговорни луксозните хотели, които използват ненужно големи количества храна.

„Успяваме да консумираме едва половината от това количество”, каза министърът и добави, че ще насърчава хотелите да намалят порциите.

Той уточни, че препоръката се отнася специално до луксозните хотели. Турция, която има редица курорти по морското крайбрежие, е посещавана от много чуждестранни туристи през летния сезон и е известна с отличните условия за престой.

Много популярна за туристите е услугата „ол инклузив”, с която на гостите се осигуряват безплатни храна и напитки през целия ден.
- реклама -