Турция, граница, Одрин, коронавирус

Турция няма да затваря границата си с България

Не се предвижда затваряне на ГКПП „Капъкуле“ и другите гранични пунктове с България и Гърция заради епидемията.

Това заяви директорът на областната Дирекция по здравеопазване в пограничния град Одрин д-р Исхак Йълдъръм, цитиран от БТА.

По думите му денонощно се извършват необходимите дейности за ограничаване на разпространението на епидемията. „На идващите от съседните държави се раздават маски, дезинфектанти, брошури и обяви във връзка със задължителните епидемиологични мерки, които трябва да спазват.

Брошурите, както и обявите, са на български език, за да са разбираеми. В моловете се изисква спазване на социална дистанция“, обясни Йълдъръм.

Той обясни, че в това отношение Одрин се дава за пример.

Екипи на общината и полицията следят за задължителното носене на маски, както и да няма струпване на много хора на едно място. Медици от неформалния областен лекарски съюз призоваха за затваряне на граничните пунктове с България и Гърция заради скока в разпространението на COVID-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели.

Според тях главна причина за трагичния скок са посещенията на гражданите от България на първо място, които масово идват да пазаруват в Одрин, възползвайки се от обезценяването на турската лира спрямо българския лев. В същото време одринските търговци скочиха срещу исканията за затваряне на ГКПП-тата. Те призоваха местните власти да не ги затварят, понеже търговията в пограничните райони процъфтява благодарение на клиентите, идващи от България в града.

- реклама -