споразумението за бежанците

Турция няма да се отметне от споразумението за бежанците, още иска в ЕС

Турция ще продължи да изпълнява споразумението с ЕС за бежанците, независимо от опита за преврат. Това обяви турският министър по европейските въпроси Омер Челик.

Ердоган критикува ЕС, но още иска членство

Турската дипломация заяви, че страната не е дала и крачка назад в желанието си да се присъедини към Европейския съюз. Напротив – те дори смятали, че моментът е подходящ да се даде нов тласък на започналите през 2005 г. преговори за членство.

В същото време Реджеп Ердоган обвини Европа, че има предразсъдъци към Турция. В интервю за ТВ канала Франс 24 той заяви: „Вече 53 г. Европа ни кара да чакаме пред вратата“.

Aftermath of an attempted coup d'etat in TurkeyЕвропейският съюз не гледа с добро око на масовите чистки, предприети във всички сфери в Турция след метежа на 15 юли. Лидерите от стария континент предупредиха  Анкара, че възстановяването на смъртната присъда ще сложи край на надеждите й да влезе в съюза.

„Ако моят народ, ако представителите на моя народ в парламента кажат да – аз трябва да уважа тяхното искане“, отговори на предупреждението турският президент.

Ердоган обвини Европа, че не си е спазила обещанията към Турция, която се е превърнала в „щит в кризата с емигрантите“.

- реклама -