Турция
Мартин Шулц и Реджеп Ердоган

Турция няма да се откаже от антитерористичния закон, чака разбиране от ЕС

Турция няма да се откаже от антитерористичното законодателство, което е едно от условията да отпаднат визите за турските граждани. Това стана ясно след посещението на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Анкара. В турската столица Шулц се срещна с президента Реджеп Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм.

Йълдъръм посочи, че Анкара не може да променя законите за борба с тероризма докато води активна борба с терористични организации на своя територия.

„Ще е несправедливо по тази причина отношенията ни с ЕС да се окажат в задънена улица. Мисля, че нашите европейски приятели разбират това. Трябва още по-енергично да се заемем с търсене на варианти за разрешаване на тези противоречия”, подчерта Йълдъръм.

„ЕС трябва да разбере, че борбата срещу тероризма в Турция засяга също така и европейската сигурност“, категоричен беше турският премиер.

От своя страна председателят на Европейския парламент подчерта, че противоречията между Европейския съюз и Турция няма да доведат до отпадане на споразумението за визовия режим.

„В момента Турция и ЕС по определени причини не могат да се придвижат напред по въпроса за отмяна на визите, но това не значи, че целият процес ще се провали. Турция не прави крачки за промяна на антитерористичното законодателство, затова няма и напредък по въпроса за визите”, подчерта Шулц. И допълни, че „промените в турското антитерористично законодателство не са решаващи за визовата либерализация”.

Германският политик стана първият високопоставен представител на Брюксел, който посещава Турция след опита за преврат от 15 юли.

- реклама -