Кюрдите

Турция няма да се оттегли от Сирия

Оланд: Намесата е разбираема

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че тази вечер, че разбира решението на Турция да проведе военна операция  в Сирия след терористичните актове на своя територия. Той обаче отбеляза необходимостта да се направи всичко възможно за подновяването на преговорите за мирното разрешаване на конфликта.

Оланд: „Турция взе решение да навлезе на сирийска територия за борба срещу „Ислямска държава“ и ние можем да разберем това, вземайки предвид терористичните актове на групировката на турска територия“, заяви Оланд.

По рано днес министъра на отбраната на южната ни съседка Фикри Ишик, заяви, че турската армия има правото да остане в Северна Сирия докато град Джараблус не бъде поет изцяло под контрола на бунтовниците от Свободната сирийска армия.“

Прочистването

От вчера Турция, заедно с умерената сирийска опозиция атакува със самолети и танкове сили на  „Ислямска държава“ и Демократическия съюз на кюрдите, също смятан от тях за терористична организация.

Turkish army operation against ISIS in Syria's Jarablus

Сирия обяви намеса в неутралитета й, като настоя ООН незабавно да нареди на чуждите военни да напуснат територията на страната. Тази сутрин Турция върна обратно танковете си.

Операцията „Щитът на Ефрат“

„Турското военно присъствие ще остане докато всички кюрдски сили не се оттеглят източно от река Ефрат“, каза днес Ишик. Министърът заяви, че кюрдите са започнали да се оттеглят и трябва да приключат отстъплението си „до две седмици“.

11 загинали деца

Междувременно бе съобщено, че 15 души, 11 от които деца са били убити днес при нападение с барелна бомба от правителствените сили на Сирия в държан от опозицията квартал в град Алепо.

- реклама -