заплаха

Турция с нова заплаха към ЕС да пусне мигрантите

Турция отправи нова заплаха към ЕС да развали споразумението за реадмисия срещу падането на визите за турските граждани.

„Европейският съюз трябва да приложи либерализирането на визовия режим за турските граждани до края на годината и да спре да настоява Турция да промени своите антитерористични закони или Анкара може да отмени своята част от сделката за реадмисии на незаконните мигранти“.

Това обяви турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик пред агенция Ройтерс.

През март Турция се съгласи да спре незаконните мигранти срещу финансова помощ от Европа, обещание за либерализиране на визите за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Брюксел настоява Анкара първо да промени антитерористичното си законодателство и едва след това ще разглежда въпроса за визите.

„Предизвиквайки този спор, ситуацията поставя блокада пред либерализирането на визите и поради това ние ще счетем, че те не спазват своето обещание“, каза Чилик в интервю в Анкара.

„В този случай ние няма да спазим споразумението за реадмисия и при нужда ще го отменим“, каза той.

Челик допълни, че броят на нелегалните мигранти от турските брегове към Гърция е намалял до 20-30 души на ден от 7 000 през 2015 година.

- реклама -