Ердоган Турция
Президентът на Турция Ердоган

Турция не планира прекратяване на миграционното споразумение с ЕС

Споразумението между ЕС и Турция, постигнато на 18 март, ефективно ограничи броя на влизащите мигранти от Близкия изток в Европа и легитимира затварянето на балканския маршрут към Западна и Северна Европа.

Вицепремиерът Хуман Куртулмуш: „Ред е на ЕС да изпълни своите задължения. Надявам се, че Евросъюза ще действа съгласно споразумението, като се има предвид колко много направи Турция в тази насока. Прекратяването на споразумението не присъства в нашите планове и ще продължим да изпълняваме нашата част от него, за да постигнем целта”

Южната ни съседка се съгласи да приема обратно на своя територия всички нелегални мигранти, които се опитват да пресекат Егейско море, за да влязат в ЕС през гръцките острови. Същевременно Брюксел се ангажира европейските страни да приемат директно от Турция регистрирани сирийски бежанци, да подпомогнат с допълнителни финанси подобряването на условията за мигрантите на турска територия, да се ускорят преговорите за отпадане на визовия режим за пътуващи турски граждани в шенгенската зона и изобщо преговорите за членство на Анкара в ЕС.

Проблемен в преговорния процес се оказа въпросът с безвизовия режим, след като Турция отказва да изпълни всичките 72 изисквания за въвеждането му и най-вече да отказа да промени антитерористичния си закон.

Преди днешното изказване на Вицепремиера Куртулмуш турските власти на различни нива неведнъж са заплашвали, че страната ще спре да изпълнява миграционното споразумение, ако няма напредък по преговорите за визите.

В Анкара от края на миналия месец има ново правителство, след като досегашният премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка заради предполагаем разрив в отношенията му с президента Реджеп Ердоган.

Давутоглу като правителствен ръководител беше един от основните архитекти на споразумението ЕС-Турция.

- реклама -