Премиерът Хасково

Турция ни предлага механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем

Турция ни предлага механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем, съобщава БНР. Предложението е направено от турския премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с българския министър-председател Бойко Борисов.

Разговорът е проведен по инициатива на турската страна. Поводът за обаждането е било предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на турската страна. Бююк е известен като финансиста на организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен. Анкара обвинява Гюлен и организацията му, че те стоят зад преврат на 15 юли.

От българската правителствена пресслужба потвърдиха, че е проведен разговор между двамата премиери по проблемите на миграцията. От там уточняват, че българският премиер се е съгласил с предложението, като било подчертано, че подобна инициатива няма да означава отмяна на споразумението с Европейския съюз за мигрантите.

Бинали Йълдъръм е уверил Борисов, че Бююк ще бъде съден съгласно принципите на правото и справедливостта.

По-рано винтервю пред Нова телевизия премиерът подчерта, че България е много уязвима, а мигрантите могат да залеят страната ни, ако Турция отвори границите си.

- реклама -