мигранти Вакарел
сн. БГНЕС

Турция изпраща 1000 спецполицаи на границата с Гърция

Турция изпраща 1000 полицаи за специални операции, за да предотврати изтласкването на мигранти от границата с Гърция. Това заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Представителите на Фронтекс и гръцките полицейски части по границата са изтласкали обратно на територията на Турция 4 900 мигранти, каза министърът.

По време на тези операции са ранени около 164 мигранти, съобщи вестник „Сабах”.

сн. БГНЕС

Сойлу каза също, че властите се опитват да блокират преминаването на мигранти през Егейско море, за да предотвратят хуманитарна криза. В рамките на седмица близо 140 000 мигранти са преминали турската граница при Одрин на пък за Европа.

сн. БГНЕС

Миналата седмица турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа. Решението беше взето, след като 36 турски войници бяха убити вследствие на въздушна атака срещу Идлиб в Северозападна Сирия.

Изданието подчертава, че реакцията на Гърция спрямо нелегални мигранти и търсещи убежище е жестока – използва се сълзотворен газ, а гръцките сили за сигурност са убили най-малко двама души. Атина поиска помощ от ЕС за осигуряване на границите си и обяви, че заради увеличения миграционен натиск е спряла за 1 месец приемането на молби за убежище.

- реклама -