Erdogan

Турция изплаща компенсации на Русия за сваления самолет

Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления руски самолет Су-24. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм пред турския телевизионен канал TRT.

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсации. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват”.

Още вчера прессекретарят на руския президент съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган се е извинил на Владимир Путин за гибелта на руския пилот в специално писмо. В последствие Анкара официално потвърди новината.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Турция е изплащане на компенсации за нанесените щети.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, след като турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба” от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност, припомня РИА Новости.

- реклама -