Турция излиза временно от Европейската конвенция за правата на човека

Турция излиза временно от Европейската конвенция за правата на човека.

Генералният секретар на организацията Съвет на Европа Турбьорн Ягланд е получил уведомление от турските власти за намерението им в страната да бъде спряно действието на Европейската конвенция по правата на човека.

Това ще трае, докато е в сила извънредното положение в Турция. Това се казва в заявление на сайта на организацията.

Предстои Турция да съобщи за спиране на действието на конвенцията, съгласно член 15 от конвенцията.

Aftermath of attempted coup d'etat in TurkeyТурция прекрати действието на конвенцията за човешките права

По-рано днес властите в Турция прекратиха действието на Европейската конвенция за правата на човека. То ще бъде преустановено по време на режима на извънредното положение, заяви вицепремиера Нуман Куртулмуш.

От Съвет на Европа отбелязват, че възможността за спиране на действието на конвенцията е използвана в различно време от няколко държави. Най-често към тази практика са прибягвали Франция и Украйна.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция.

Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Организацията е напълно самостоятелна от ЕС.

- реклама -