Турция издирва у нас привърженик на Гюлен

Турция ще иска от България екстрадирането на лице, свързано с Гюлен

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг, заедно с хиляди граждани.

Не се съобщава за кое лице става дума. Издирваният човек обаче е пристигнал в България преди опита за преврат.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили – институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем“, заяви още Чавушоглу.

Министерство на правосъдието: Не е постъпвало искане от Турция за екстрадиране

Във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол.

Турция задържа командосите, които трябвало да арестуват Ердоган

Турската полиция задържа 11 укриващи се командоси, които по време на преврата в нощта на 15 юли са участвали в операцията по залавянето на президента Реджеп Ердоган.

Арестът е извършен тази нощ в югозападната провинция Мугла, уточни Анадолската агенция.

Деветимата командоси са арестувани около полунощ, след като полицията е получила информация от местни жители за местонахождението им. Продължавани издирването на другите двама командоси.

Агенцията твърди, е по време на операцията се чували изстрели, но няма информация за убити или ранени. Четири пистолета били иззети от задържаните.

В операцията по залавянето на Ердоган са участвали 37 военнослужещи. В нощта на преврата президентът се намирал в хотел на курортния град Мармарис.

Той обаче напуснал хотела до появата на превратаджиите, които летяли с вертолети, и със служебен вертолет успя да стигне до близкото летище, откъдето излетял за Истанбул.

- реклама -