Путин и Ердоган договориха: В полунощ влиза в сила примирие в Идлиб

 Руският президент Владимир Путин заяви днес, че на срещата в Москва с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган е договорена сделка, която да доведе до прекратяване на военните действия в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс. Ердоган съобщи, че в полунощ влиза в сила примирие в Идлиб.

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, заяви руският президент Владимир Путин след срещата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва. Той допълни, че преговорите по Сирия са завършили в позитивна посока.

„Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква Путин.

„Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент.

Турската и руската делегации проведоха дипломатически преговори за потенциално прекратяване на огъня в Северна Сирия.

Страните се договориха да се създаде защитен коридор на шест километра на север и на шест километра южно от магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора за безопасност ще се договорят от министерствата на отбраната на Руската федерация и Турската република в рамките на седем дни“.

От 15 март Русия и Турция ще започнат съвместно патрулиране по магистрала М4 в Сирия от населения пункт Трумба до селището Айн ал-Хабр.

Русия и Турция отбелязват своята решимост да се борят с всички проявления на тероризма.

Боевете в сирийския Идлиб ще бъдат прекратени по цялата линия на съприкосновение с начало на прекратяването на огъня на 6 март, петък.

 

- реклама -