Под въпрос е връщането на избягалите метежници в Гърция

Турция и Гърция се договориха да върнат осмината военни, избягали след метежа в Анкара. Това твърди министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Говорих по телефона с външния министър на Гърция Никос Кодзиас: осмината избягали в Гърция предатели ще бъдат върнати възможно най-скоро“, написа в Туитър Чавушоглу.

Би Би Си обаче твърди, че договорка няма.

Засега гръцкото правителство няма намерение да ги предаде на Турция.„Източници от гръцкото правителство отричат да е постигнато споразумение между Гърция и Турция за екстрадицията на осмината военни. Исканията за предоставяне на убежище ще бъдат разгледани бързо, но според закона”, написа в Туитър журналистът Гиоргиос Христидис.

„Гръцкото правителство ще разгледа молбите за убежище на осемте човека, които се приземиха на летището в Александуполис с турски военен хеликоптер, както повеляват международните закони”, обяви правителственият говорител Олга Геровасили.

Засега ще бъде върнат само хеликоптера.

Военните стигнаха до Гърция с хеликоптер на ВВС на Турция и поискаха политическо убежище, след като бяха арестувани от местната полиция.

- реклама -