бин Ладен и ДАЕШ

Турция: Гюлен е по – опасен от Бин Ладен и ДАЕШ

Проповедникът-изгнаник Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад опита за военен преврат е по-опасен от Осама бин Ладен, а движението му по-свирепо от ДАЕШ.

На пресконференция в Анкара министърът по европейските въпроси Челик заяви, че  бин Ладен е извършвал пряко терористични акции. „А, другият индивид (Гюлен) се прикрива непрекъснато, възприемайки кротко поведение, говорейки за толерантност и диалог, а ръководи извънредно опасна терористична организация“.

Гюлен, който е бивш съюзник на президента Ердоган днес е негов най-голям враг. От години той живее в Пенсилвания, САЩ където оглавява организацията „Хизмет“ . Тя включва мрежа от училища и различни неправителствени организации.

За Анкара „Хизмет“ е терористична организация.

Ердоган представи доказателства за участието на Гюлен в преврата

Aftermath of an attempted coup d'etat in TurkeyЕдин от превратаджиите в Турция е предложил на пленения началник щаб на сухопътните войски да говори директно с техния лидер Фетхуллах Гюлен.

Това разказа самият Ердоган в интервю за френската телевизия France 24.

Ердоган: „За съжаление тези хора са получавали указания от Пенсилвания и организираха опита за преврат. Хората вече започнаха да признават кой им е давал разпореждания“.

Турският президент не уточни името на пленения началник щаб, но е известно, че в ръцете на превратаджиите известно време се е намирал началникът на Генщаба на турската армия ген. Хулуси Акар. В последствие той бе освободен.

- реклама -