Ердоган се извини

Турция готова веднага да възобнови проекта „Турски поток“

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за агенция ТАСС в навечерието на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин.

„Ние сме готови незабавно да предприемем стъпки по направление на реализирането на този проект. Не съществуват никакви препятствия за това“, посочи турският държавен глава.

По думите му почти целият газ в Турция е закупен от Русия.

По данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия в Турция, е в размел на 12,5 млрд. кубични метра.

Възраждане на „Турски поток“

Проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени „Южен поток“. Плановете са морският участък на „Турски поток“ да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка.

Газопроводът трябва да е дълъг 660 км от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

Предполага се, че доставката на газ по първата част на газопровода ще е предназначена да задоволи нарастващия турски пазар.

В същото интервю пред ТАСС Ердоган обвинява Запада, че проявява предразсъдъци спрямо Турция.

- реклама -