Сирия
сн. БГНЕС

Турция е започнала нова операция в Сирия под името „Пролетен щит“

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че в сирийския Идлиб от 27 февруари се провежда операция, наречена „Пролетен щит“, съобщава ТАСС.

„Операцията „Пролетен щит“, която беше стартирана на 27 февруари в отговор на ужасната атака над турски военни, успешно продължава. Понастоящем един БПЛА, 8 вертолета, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2212 военни на режима сирийския президент Башар ал Асад са ликвидирани“, цитира министъра НТВ.

Акар също подчерта, че целта на операцията „не е конфронтация с Русия“.

„Нашата задача е да предотвратим престъпления, извършени от режима на Башар ал Асад, премахването на радикални елементи и предотвратяването на вълни на миграция„, каза министърът.

Изостряне на ситуацията в сирийската провинция Идлиб настъпи в нощта на 28 февруари. Турската страна отправи обвинения за смъртта на 36 свои войници в резултат на удар на сирийските правителствени сили. След това турските въоръжени сили нанесоха удар по сирийските позиции, като по-късно изясниха, че са били засегнати над 200 цели.

Турция вече извърши три военни операции в Сирия: „Ефратският щит“, „Маслинова клонка“ и „Мирна пролет“. В резултат на това бе създадена охранителна буферна зона между граничните градове Аазаз и Джараблус, а Африн бе окупиран и територията източно от река Ефрат взета под контрол.

- реклама -