Хашоги

Турция е предала записите от убийството на Хашоги на Рияд и Вашингтон

Турция е дала записите, свързани с убийството на Джамал Хашоги на Рияд, Вашингтон и други заинтересовани от случая държави, съобщава АФП. Журналистът-дисидент изчезна на 2 октомври след посещение на посолството на Саудитска Арабия в Истанбул.

По-късно Рияд призна, че той е бил убит, но тялото му все още не е открито

„Дадохме записите на Саудитска Арабия. Дадохме ги на Вашингтон, на германците, на французите и на британците”, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч по телевизията.

Турски източници заявиха вече, че властите разполагат с аудио запис, който документира убийството, напомня Ройтерс. Главният прокурор на Истанбул заяви, че Хашоги е бил удушен, веднага след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.

Една от хипотезите е, че тялото му може да е било разтворено в киселина. Без да разкрива източниците си, турският в. „Сабах“ отново прокарва тази версия в публикация днес. Според изданието следователите са на мнение, че трупът на журналиста е бил разтворен в киселина, а след това изхвърлен в канализацията.

При направени изследвания на проби от канализацията на резиденцията на саудитския консул в Истанбул били засечени следи от киселина.

- реклама -