Борисов

Борисов: Разбрали сме с Русия и Турция газът да мине през България, сега трябва да кажем как (ВИДЕО)

Виждаме България като наш стратегически партньор. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в Измир.

„Стокообменът ни и търговският ни обмен се увеличи. В рамките на тази година бихме искали да увеличим обема до повече от 7 млрд., а в бъдеще и 10 млрд. Продължаваме да работим за задълбочаваме на двустранните ни търговски и икономически отношения. Виждаме България като наш стратегически партньор“, подчерта турският премиер.

„По отношение на ифраструктурата и свързаността между нашите държави, ние работим също. Туризмът също бележи успехи между нашите страни. Туристическият обем се е увеличил още повече“, каза още Йълдъръм.

Българският премиер отново изрази съболезнования за близките на загиналите пилоти при катастрофата на военния хеликоптер до летище Пловдив.

„Изключително разчитаме на продължаването на газопроводите през България, затова дойдохме да се видим. Десетилетия наред много български политици са говорили, че са договорили аверски газ, но са забравяли да кажат как ще го докарат. Ние с този договор днес даваме възможност на всичко това, включително и до България да дойде азерски газ. Ние сме много напред в идването на 17 млрд. кубични метра газ до нашата граница“, подчерта Борисов.

„С всички държави имаме и волята, и желанието да намерим допустимата формула това да се случи. Не мога да не кажа, че благодарение на подписаното споразумение, срещата във Варна – на нашата граница мигрантският поток е нула. Ние не ги допускаме на територията на България“, добави той.

„В сферата на инфраструктурата Турция има своето влияние, нашата цел е да направим транспортните коридори 8, 4 и 10, което свързва от Китай през Турция, т. нар. „път на коприната“. Имаме уверението на Турция и Русия, че намирайки допустимата от ЕК формула, ще транспортираме газа от Унгария, Сърбия, Македония. Имаме подкрепата, най-приятелската“, каза българският премиер.

„Това, което сме се разбрали с Русия и Турция, е газът да мине през България. Сега домашното ни е да кажем как. Разбрахме се с премиера Йълдъръм след изборите да ни посетят. Ако имат успех след изборите, са добре дошли да ни посетят, така че да сме пример за етническа, добросъседска, енергийна и друга помощ“, допълни той.

По-късно днес икономическият министър Емил Караниколов ще бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

В момента е изградена и загазена отсечката на TANAP от турско-грузинската граница до гр. Ескишехир (близо до Бурса). По този начин след 12 юни 2018 г. първият газ от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 (Азербайджан) ще започне да се доставя за турския газов пазар и основно за индустриализираната западна част на Турция (Бурса, Измир, Истанбул и др.).

Отсечката на TANAP от гр. Ескишехир до турско-гръцка граница (гр. Кипи) в момента се изгражда. Строителните дейности са изпълнени на 80%, като включително се изгражда и подводната част – преходът през Дарданелите. Тази отсечка на TANAP ще осигурява транзита на азербайджанския природен газ за подаването му в Трансадриатическия газопровод (TAP), т. е. за европейския газов пазар. Отсечката е предвидена да влезе в експлоатация координирано с TAP, т.е. в началото на 2020 г.

След Турция премиерът Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина.

- реклама -