Джумхуриет

Турция арестува издателя на опозиционния в. Джумхуриет

Турция арестува издателя на опозиционния в. „Джумхуриет“. Акън Аталай е задържан днес на летище „Ататюрк“ в Истанбул при завръщането си от Германия.

Аталай отсъстваше от Турция, когато в последния ден на октомври полиция нахлу в редакцията и арестува 12 журналисти, 9 от които и в момента се намират в затвора Силиври в Истанбул.

Съпругата на Аталай обяви, че мъжът й не се е опитал да избяга от правосъдието и е научил за арестите в редакцията по време на посещението си в Германия. „Смятаме, че цялата операция е с цел вестникът да бъде завзет от властта и да бъде подчинен чрез попечител“, посочи тя. Адвокатът на „Джумхуриет“ Бахри Белен определи атаката срещу вестника като изцяло политическа.

„Доколкото успяхме да разберем, Аталай е арестуван по стълбите още при излизането си от самолета и ще бъде отведен в дирекцията на полицията. Не е ясно колко дни ще бъде оставен в ареста, възможно е да бъде задържан под стража. Това е политическа операция, не правна. Няма никакво правно основание за задържаните журналисти“, посочи Белен.

Аталай е бил търсен от полицията на домашния му адрес в Истанбул. Впоследствие е издадена съдебна заповед за ареста му с мотива, че може да избяга и да укрие доказателства.

Като издател и директор на вестника, той е заподозрян в умишлено насърчаване на публикациите, които според властите са пропаганда в полза на терористичните организации на кюрдските сепаратисти от ПКК и на ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за подкрепа и съдействие на терористичните организации, без да е пряк член в тях.

В деня, когато бяха арестувани 12 души от вестника /главният редактор Мурат Сабунджу, двама адвокати, членове на издателския борд, консултант, журналисти и карикатуристът/, вицепремиерът Нуман Куртулмуш обяви, че операцията не е насочена срещу журналистите и авторите на статиите, а срещу издателя. Той добави, че прокуратурата в Анкара е започнала разследване срещу издателската група на 18 август.

В момента задържаните в Турция журналисти са 142-ма, пише БГНЕС.

- реклама -