окуражава

Турция арестува 42 журналисти

Властите в Турция са издали заповеди за ареста на 42 журналисти в рамките на разследването срещу организаторите на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, предаде АФП.

Към момента все още не е ясно колко от журналистите са били задържани.

Сред издадените заповеди за арест е и тази на известния журналист Назли Иличък. През 2013 г. той беше уволнен от проправителственото издание „Сабах“ заради критики към министри, обвинени в корупция.

Според турския в. „Хюриет“ заповедите за арести са издадени от кабинета на прокурора за борба с тероризма в Истанбул Ирфан Фидан. Самият Фидан съобщава, че в момента тече операцията по задържането на журналистите. По неговите думи Иличък не е бил открит в дома си и най-вероятно е на почивка на Егейско море и местните власти са уведомени.

В списъка с журналисти е и Назлъ Ълъджак, за която се счита, че е свързана с Фетуллах Гюлен. Ълъджак е била издател на в. „Терджуман“ и автор в редица опозиционни медии.

Арестите на журналисти са поредната стъпка на властите в Турция, която цели да накаже виновните и участвалите в опита за преврат срещу Ердоган на 15 юли. До момента над 60 000 души са уволнени от работа в сферата на образованието, армията, полицията, правосъдната система и администрацията. Над 9 000 са арествани.

 

- реклама -