убежище

Турците масово бягат в Германия след опита за преврат

Все повече турски граждани са подали молба за убежище в Германия на фона на продължаващите мерки по издирването на участници в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли.

През първата половина на година са регистрирани 1719 молби за убежище. Това е почти същият брой като през цялата изминала 2015 година, когато убежище са потърсили 1767 души, пише германското издание „Тагесшпигел“.

Към момента от бюрото посочват, че тепърва ще направят оценка за това как проваления преврат се е отразил на броя молби за убежище.

Още преди събитията от миналия месец се появиха съобщения за влошаване на състоянието с човешките права в Турция, където редица журналисти, блогъри и други хора бяха арестувани заради обвинения, сред които и за обида на президента.

Предимно кюрди търсят убежище в Германия

По-голяма част от турските бежанци са от кюрдски произход. Според данните от общо 1719 молби тази година 1510 са на кюрди. Миналото лято правителството в Анкара започна военна операция срещу забранената Кюрдска работническа партия, след като се провали близо двугодишното примирие между нея и властите.

Въпреки това процентът на приети молби за убежище на кюрди (5,2%) в Германия е по-нисък от този на турците като цяло (6,7%).

- реклама -