Турският външен министър готов да се извини на вдовицата на пилота на руския Су-24

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю по телевизия „Россия-24“, че е готов лично да поднесе извинения на вдовицата на пилота на руския Су-24, свален от турски изтребители над Сирия.

Чавушоглу разказа за желанието на Анкара да подпомогне материално семейството на загиналия пилот Олег Пешков.

Първият турски дипломат посочи, че Анкара е поискала от Русия да потвърди вината на боеца Алпарслан Челик, който по-рано пое отговорност за убийството на Пешков. „Ако Русия разполага с каквито и да било документи, нашите прокурори ще искат да ги получат”, каза Чавушоглу.

Той добави, че тези материали ще бъдат предадени на прокурорите, за да може „следствените действия да се основават на конкретни данни и документи”. Министърът напомни, че Челик сам е казал, че той е убил пилота на падналия самолет. „Разбира се, от юридическа гледна точка, това трябва да се докаже. Сега неговите адвокати започнаха да отричат това. Но той е задържан по повдигнатите му обвинения”, подчерта Чавушоглу.

Турция благодари на Русия за подкрепата след преврата

Освен това, турският външен министър благодари на Русия и на целия руски народ за подкрепата на турските легитимни власти по време на неотдавнашния опит за държавен преврат. Той подчерта, че Турция никога няма да забрави това.

„Русия убедително показа, че е наш приятел. Господин Путин ни оказа пълна подкрепа и помощ, включително и при обмена на разузнавателна информация”, изтъкна министърът.

Анкара иска пълно възстановяване на икономиеските отношения с Москва

Според Чавушоглу Турция иска руснаците да могат да идват в страната само с документ за самоличност, а не с международен паспорт.

Министърът признава, че в двустранните отношения е възникнала криза и за възстановяването им трябва да се направят взаимни стъпки.

„Два народа, които изпитват любов един към друг, не трябва да прекъсват такива тесни връзки”, категоричен е ръководителят на турското външно министерство.

Той изрази надежда, че през 2017 година потокът руски туристи в Турция ще се увеличи.

- реклама -