Ердоган

Опозицията в Турция съобщава за опити за измама на изборите, Ердоган приветства високата активност

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул днес на предсрочните избори, за които се надява, че ще му осигурят нов мандат като президент при система с разширени правомощия на тази институция.

Ердоган пристигна в избирателната секция придружаван от първата дама на Турция Емине Ердоган, предаде Анадолската агенция.

След като гласува, президентът похвали пред репортери високата избирателна активност, която по думите му надвишава 50 процента, предаде БТА.

„Това показва колко напреднала е турската демокрация и колко развита е демократическата й зрялост“, каза той. „С тези избори Турция преживява демократическа революция“, добави президентът.

Държавният глава каза също, че е бил информиран, че към момента няма сериозни нарушения в изборния ден.

Турция провежда предсрочни президентски и парламентарни избори, които са решаващи за бъдещето на страната, тъй като след тях ще влязат в сила конституционни промени, одобрени с референдум на 16 април м.г., съгласно които страната преминава от парламентарна система към президентска система на управление с изпълнителни правомощия.

Опозицията алармира за опити за измама

Получихме много жалби, особено от провинция Санлюрфа, заяви представителят на Народно-републиканската партия Бюлент Тезджан на пресконференция в партийната централа в Анкара. Той изброи примери за опити за вкарване в урните на бюлетини и особено един случай със стотина бюлетини – всички за ръководения от управляващата Партия на справедливостта и развитието алианс – още преди отваряне на изборните секции.

Опасявайки се от измами, главно в югоизточната част на страната, населена предимно с кюрди, опозиция и неправителствени организации мобилизираха хиляди наблюдатели за следене на урните.

В района имаше заплахи за арест на нашите наблюдатели, посочи Тезджан. Той също така изрази съжаление за присъствието на въоръжени лица по улиците, които според него се опитват да създадат атмосфера на страх сред избирателите.

- реклама -