Посланик

Турският посланик у нас отрича Ердоган да се възползва от опита за преврат

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче определи случилото се в Турция като терористична атака, не приема хипотезите, че от пуча ще се възползва президента Ердоган, за да се справи с противниците си.

„Мнението, че Ердоган се е възползвал от ситуацията, за да разчисти опозиционно настроени хора в различни ключови държавни структури, което се налага от някои експерти и в България, не отговаря на действителността. Няма такова нещо“

Сюлейман Гьокче изрично подчерта, че Турция очаква като демократична структура България да я подкрепи в този момент.

В Турция е победила демокрацията. България не би трябвало да се притеснява от нищо. В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци“, подчерта Гьокче.

Той благодари официално за реакцията на българските власти, тъй като Турция се е справила с огромно предизвикателство в борбата за демокрация.

Според Гьокче мненията за сценарий от страна Ердоган са оформени без да има достатъчно информация. В Турция имаше опит за преврат на военна хунта от няколко хиляди души, подчерта посланика.  Арестите на съдии и прокурори в Турция са планирани още преди опита за преврат, призна дипломата. Според него те са разбрали за намеренията на властта и са избързали с опита за преврат.

„Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата”, заяви Сюлейман Гьокче и обясни искането на властите в Анкара Фетуллах Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ в Турция.

По въпроса с връщането на смъртното наказание, турският посланик отговори, че не знае какво е намерението на Реджеп Ердоган. Би било спекулация да коментирам, добави той.

Сюлейман Гьокче коментира и, че нямало нищо общо с темата за преврата да се дават още правомощия на турския президент с промяна на турската конституция.

Той нарече неуспешния преврат „явната терористична атака”.

- реклама -