Турските власти арестуваха и главния редактор на опозиционния вестник „Джумхюриет“

Турската полиция задържа главния редактор на опозиционното издание „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу. Освен него властите са издали и заповеди за арест на 13 журналисти от ежедневника, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

Заповед за задържането има и срещу изпълнителния председател на борда на вестника Акън Аталай, който все още е в неизвестност. Задържан е и журналиста Гюрай Йоз, съобщава Анадолска агенция.

thumb_20161031102413366Според държавната медия вече са били претърсени и домовете на Сабунджу и Аталай.

Правителствената операция срещу „Джумхюриет“ е заради предполагаемите действия на вестника „от името на“ движението на проповедника Фетхулах Гюлен и забранената Кюрдска работническа партия.

Арест и на предишния главен редактор

Предишният главният редактор на турския опозиционен вестник Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието.

Джан Дюндар

Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган.

След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на апелативния съд, но успя да напусне Турция. Властите обаче задържаха съпругата му.

Чистката продължава

Анкара уволни още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли.

Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа.

Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия

- реклама -