Турските ученици за последно тази година учат теорията за еволюцията на Дарвин

Еволюцията вече няма да бъде преподавана в турските училища. Тази година теорията на Дарвин ще се учи за последно. Според експретите в страната еволюционната теория е спорна, противоречива и твърде сложна за учениците.

„Вярваме, че тези предмети са отвъд тяхното [на учениците] разбиране“, казва той.

Темата за еволюцията е извадена от учебниците за девети клас по биология и е оставена за бакалавърските програми. Друга промяна в програмата може да доведе до свиване на часовете, в които учениците учат за секуларизма.

Критиците на правителството на Реджеп Ердоган вярват, че управлението му загърбва секуларистките традиции, наложени от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Те отдавна твърдят, че Ердоган налага ислямисткия дневен ред в страната в противовес с ценностите на основателя на страната.

Образованието е особено важно за постигането на целите му, тъй като то е способно да формира мисленето на бъдещите поколения. Малобройни родителски протести се възпротивиха срещу начина, по който се преподава религия в училище. Теорията на еволюцията същевременно е зле приета сред традиционните мюсюлмански духовници в Близкия Изток, според които тя противоречи на историята на сътворението.

 

- реклама -