превратаджии

Турските пилоти, свалили руския самолет се оказаха превратаджии

Двамата турски пилоти, заради които Русия скъса дипломацията с Турция за повече от половин година са арестувани за участие в неуспешния опит за преврат, предаде БТА, като цитира „Франс прес“ и ТАСС.

Последно: Турция няма да плаща компенсации за сваления руски самолет

В края на миналата година двамата пилоти от турските ВВС управляващи F-16 свалиха над сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Това предизвика безпрецедентна криза в двустранните отношения. Бяха замразени икономическите и политическите контакти, което се отрази тежко на турската икономика.

Body of Russian pilot returns home
Турция върна с военни почести на Русия тялото на пилот Олег Пешков

Русия поиска от Анкара извинение, наказания за виновните и компенсации за причинените щети, но не получи нищо от това. Едва в края на юни Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е получил писмо от Ердоган с извинения за свалянето на самолета.

ТАСС: Ердоган се извини на Путин за сваления руски самолет

Арестуваните пилоти са сред 7500-те арестувани след пуча в Южната ни съседка. Вчера турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че сред тях има 103 генерали и адмирали.

При 358 генерали в армията, това означава, че над една четвърт от тях са арестувани или отведени за разпити, отбелязва „Дневник“.

- реклама -