Турски шпиони репатрираха „насила” племенник на Гюлен

Турски шпиони арестуваха и репатрираха племенник на враг на президента Реджеп Тайип Ердоган, който според Турция наредил провеждането на неуспешен преврат през 2016 г., съобщи АФП.

Анкара обвинява живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен в ръководството на опита за сваляне на властта, при който стотици загинали и хиляди други бяха ранени. От 2016 г. Турция е арестувала десетки хиляди хора, за които се подозира, че имат връзки с Гюлен.

Анадолската агенция съобщи, че Селахаддин Гюлен е върнат в Турция от агенти от турската Национална разузнавателна организация (MIT), цитирайки неназовани източници, но не посочва в коя държава е бил задържан. Агенцията публикува негова снимка с белезници с турско знаме от двете му страни, но не казва дали операцията на MIT се е провела в съгласие със страната, в която е заловен.

Селахаддин Гюлен е обвинен в принадлежност към „терористичната организация ФЕТО“.

Гюлен, който живее в Пенсилвания, настоява, че е ръководител на мирна мрежа от благотворителни организации и компании, и отрича всякакви връзки с опита за преврат през 2016 г.

Но Ердоган, който някога е бил съюзник с Гюлен, днес описва проповедника като лидер на „терористична“ група, която се стреми да проникне и свали турското правителство.

След неуспешния преврат Турция „репатрира“ десетки хора, обвинени в принадлежност към мрежата на Гюлен, особено на Балканите и в Африка.

Отвличането на шестима турски граждани в Косово от агенти на MIT през 2018 г. предизвика политическа криза в балканската държава, което доведе до уволнението на нейния вътрешен министър и шеф на разузнаването. Набезите продължават срещу предполагаеми членове на гюленисткото движение като почти ежедневни полицейски операции за арестуване на заподозрени в цялата страна.

От 2016 г. насам над 140 000 служители от публичния сектор, включително учители и съдии, също са уволнени или временно отстранени заради предполагаеми връзки на Гюлен.

- реклама -