журналисти

Турски съд освободи петима журналисти от затвора

Върховният апелативен съд в Турция разпореди освобождаването на петима бивши журналисти от опозиционния всекидневник „Джумхюриет“ в четвъртък, включително известния карикатурист Муса Карт, заяви техният адвокат.

Журналистите излежаха присъди за „подпомагане и съдействие на терористични групи, без да бъдат членове“

„След съдебното разпореждане очакваме освобождаването на петимата тази вечер“, заяви адвокат Тора Пекин пред AФП.

Петимата бяха сред 14 бивши служители на „Джумхюриет“, включително журналисти и ръководители, осъдени през 2018 г. и техните жалби бяха отхвърлени от по-нисък апелативен съд по-рано тази година.

Те бяха обвинени, че подкрепят чрез своите професионални действия три организации, които Турция разглежда като терористични групи – Кюрдската работническа партия, ултра лявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт и движението на Гюлен, обвинено за неуспешния преврат през 2016 г.

Случаят предизвика критики за състоянието на свобода на печата в Турция. „Джумхюриет“ , най-старият ежедневник в страната, основан през 1924 г., е рядка турска медия, която не е в ръцете на бизнес магнат, а от независима фондация.

Всекидневникът често е имал проблеми с правителствените власти, дори се наложи на бившия му главен редактор Джан Дюндар да избяга в Германия, след като беше осъден през 2016 г. заради статия, в която се твърди, че Турция е доставяла оръжие на ислямистки групи в Сирия.

- реклама -