Турски поток

„Турски поток“ е доставил 460 млн. куб. м газ до турско–българската граница

След като стартира търговския трансфер на руски газ до Турция и Европа на 1 януари, газопроводът „Турски поток“ е доставил 1 милиард кубически метра газ. Това се казва в официално изявление на руската енергийна компания „Газпром“, цитирано от „Сабах“.

„Около 54% от този обем е доставен до турския пазар на газ и около 46% до турско-българската граница“, съобщават от руската компания.

Открит на 8 януари в Истанбул на тържествена церемония с участието на турския президент Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин, сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов, „Турски поток“ е газопровод, който се простира от Русия до Турция през Черно море. Той е от две тръби, всяка с капацитет 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Едната от тръбите е предназначена да доставя руски газ директно до турския пазар, а другата пренася газ от Турция към Европа през България. Това предполага средни потоци в Турция от 20 милиона кубически метра на ден или 7,3 млрд. кубически метра на годишна база – и 17 милиона кубически метра на ден в България, което отговаря на 6,2 милиарда кубични метра годишно.

сн. БГНЕС

Планира се газопроводът да замени Трансбалканския газопровод, който използваше Украйна като транзит за доставка на газ за Турция, България и Югоизточна Европа. „Турски поток“ има за цел да разшири българската мрежа и да я свърже със Сърбия, за да прехвърля руския газ до сръбско-унгарската граница.

- реклама -