В Турция арестуваха кмета на Мардин

Турски полицаи арестуваха кмета на гр. Мардин, съобщиха местните медии. Това е последният засега арест на прокюрдски политик в голям град в югоизточните райони на страната.

Ахмед Турк е бил задържан заедно с Емин Ирмак, кмет на централния район Артуклу на Мардин, като част от „ свързана с тероризъм проверка“, предаде Анадолската агенция.

В региона 53 кметове са уволнени и 39 са арестувани

Преди тези арести прокюрдската Народна демократична партия съобщи, че досега в региона 53 кметове са уволнени и 39 са арестувани. Повечето от арестуваните са от Партията на демократичните региони, която е близка до П€НДП.

Новите арести дойдоха, след като през миналата седмица кметовете на Сирт и Ван , както и на източния гр. Тунцели, бяха снети от длъжност и арестувани. Междувременно един от кметовете на Ван Бекир кая беше арестуван в петък, обвинен в „съзнателно и доброволно подпомагане“ на забранената от закона Кюрдска работническа партия.

Миналия месец двамата кметове на най-големия град с предимно кюрдско население Диарбекир – Гюлтан Кисанак и Фират Анли бяха задържани и обвинени в принадлежност към ПКК.

Всичките задържани кметове бяха избрани при вота през 2014 г.

- реклама -