кмет Турция

Турски политици пак агитират да се гласува, за да се увеличи влиянието в България

Колкото повече гласове за изборите в България, толкова по-голям шанс имаме за влияние там, за да повишим стандарта на живот на нашите хора. Това е заявил околийският управител на истанбулската община Байрампаша Осман Аслан Джанбаба по време на среща с български изселници.

Вчера се е провела конференция „Битката при Чанаккале и българските турци“, организирана от изселническата организация „Бултюрк“ в Истанбул, на която Джанбаба е говорил за механизмите за сближаване между турската общност в България и Турция. Освен него агитация е имало още от няколко кметове.

„Сега имаме шанса отново да въздействаме на Балканите по мирни пътища, без това да бъде заплаха за някого, но ние трябва докрай да бъдем активни и да използваме всичките си права“, посочил той.

Балканите са жизнена територия на Османската империя

Именно поради този факт, въздействието върху турските общности е от особена важност за бъдещето им, агитирал Джанбаба. „В името на това трябва да се работи неуморно. Трябва да подкрепим единението на турците в България, а те трябва да гласуват на всяка цена. Настоявам те да се включат на 100% в политиката“, подчертал истанбулският управител.

Имало е представители на ДОСТ

Кметът на общината Атилла Айдънер , също участвал в конференцията е заявил, че османската цивилизация в продължение на много години е вкоренила дълбоко историческото си наследство, което може да се види във всеки български град.  Общинският съветник от управляващата в Турция ПСР и член на националния съвет на българската партия ДОСТ Расим Билгехан съобщил, че е ангажиран с мобилизацията на избирателите /на ДОСТ/ за парламентарния вот в България, но към момента декларации за гласуване са подали 19 000 души.

„За съжаление, избирателната система е крайно лоша, само 35 секции ще се отворят в Турция, а 19 000 души подадоха декларации за гласуването. Толкова много хора пред толкова малко секции е голямо изпитание. Освен това секциите ще бъдат не там, където е висок избирателният потенциал, а на отдалечени места, такова е решението. Но ние с гърдите си ще посрещнем тези трудности“, коментира Билгехан.

- реклама -